Gudenåen - Lilleåen


Sæson
1. Marts - 31 oktober (begge dage inkl.)

Lilleåen er en af Danmarks mest anerkendte havørredvandløb, og hvert år bliver her fanget mange store havørreder. En spændende å der snor sig gennem engene og byder på fantastisk fiskeri i sommermånederne og efteråret. Opgangen starter tidligt, og ofte allerede i maj/juni efter et stort regnskyl begynder man at kunne møde havørreder i åen. Åen byder på et meget spændende fiskeri hvor man kan tænke ud af boksen. Der kan fiskes med alt fra orm til skumfluer. Særligt det visuelle fiskeri med fluer på overfladen i sensommeren, kan være en hel unik oplevelse. Generelt er åen ganske velegnet til fluefiskeri, da mange af vores stykker ikke er tæt bevokset af træer eller buske. Fiskene står stort set altid inde under brinkvegetationen, så huske at fiske tæt på både egne og modsatte brink, når du kaster.

Vi har i foreningen haft et mangeårigt samarbejde med Hadsten Lystfiskerforening (HLF), som vi  deler fiskeretten med. Du vil derfor kunne møde medlemmer af HLF, når du fisker på vores vand i Lilleåen.

Lokale regler for fiskeri i Lilleåen

  • Alle hunfisk skal genudsættes efter d. 1. oktober. Er du i tvivl om fiskens køn, så lad tvivlen komme fisken til gode.
  • Hunde må ikke medtages under fiskeri.
  • Jernbanen, som mange steder løber langs Lilleåen, må ikke krydses til fods. Skinnerne må kun krydses de steder, hvor der er etableret en bro til formålet.

Essendrup / Hollænderen

Længst nedstrøms finder man Essendrup-stykket – også kaldet Hollænderen (efter den hollandsk-fødte gårdejer, som vi lejer fiskeretten af). Det er ofte ved Essendrup, at man møder årets første havøredder i Lilleåen. Vi kan fiske på norsiden af åen, som generelt er meget varieret og slynget på dette stykke. Hele stykket fra Østerkær Skov (den røde gård) og op til krattet ca. 1-1,5 km. længere opstrøms er godt og tilgængeligt havørredvand. Fremkommeligheden ved fiskeri i krattet og ca. 1 km. opstrøms er til gengæld noget vanskeligere. Til gengæld har man ofte stykket for sig selv – og der er ikke færre havørreder her. Parkering skal ske ved hollænderens gård (Hadstenvej 8). Her er markeret en par parkeringspladser med små P-skilte (der står parkering for HLF-medlemmer, men det gælder også AROS’ medlemmer). Der må under ingen omstændigheder parkeres på vigepladserne på Hadstenvej for derefter at krydse jernbanen til fods.


Svejstrup

Lilleåen ved Svejstrup fremstår forholdsvis reguleret, og åens variation er mindre her. Ikke desto mindre skal havørrederne passere her for at komme op til gydepladserne længere oppe i åen, og særligt det sene aftensfiskeri om sommeren, når mørket begynder at falde på, kan give gevinst her, da fiskene forlader deres dagsskjul og trækker ud i åen og begynder deres vandring opstrøms. Fiskeri med f.eks. skumbille kan være fornøjeligt på denne tid.


Balle /Favrskov Enge

Både opstrøms og nedstrøms broen ved Balle er der gode standpladser for havørrederne. Nedstrøms broen er der genetableret nogle gydebanker, og der er desuden et par dybe sving, som har kastet ikke så få havørreder af sig gennem tiden. Opstrøms broen kan der fiskes helt op til Hadsten By (på nordsiden af åen). Her er gode dybe sving og udhængende brinkvegetation. Både opstrøms og nedstrøms broen er der gode muligheder for fluefiskeren til at folde sig ud.


Kollerup Gods

Lilleåen blev genslynget i 2021 på et ca. 1 km. langt stykke ved Kollerup Gods, og fra at have været et lidt ”kedeligt” og reguleret stykke vandløb, fremstår åen nu varieret og levende, som den bugter sig igennem de våde enge ved Kollerup. På strækningen der ligger nedstrøms det genslyngede stykke (ned imod Hadsten by) er der tidligere etableret en del gydestryg, og der er mange velegnede skjul for havørreder her – dog kan strækket være lidt vanskeligt fremkommeligt grundet mange siv langs åen. Men med lidt vilje er det fiskbart. Opstrøms det genslyngede stykke er åen mere sandet flere steder, men ikke desto mindre er der også en del skjul i form af trærødder, vandranukler og udhængende brinkvegetation undervejs på stykket. Der kan let parkeres ved siden af den røde lade ved godset.


Haarvad og Hinnerup

På det øverste af vores stykke af Lilleåen er åen noget mindre, men der findes en del gydestryg på hele stykket, så fiskene skal nok finde herop. Som stort set alle andre steder i Lilleåen skal fiskene fortrinsvist findes inde under den udhængende brinkvegetation.